keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Pysähdys

20.2.2011, sunnuntai. Ajelimme mieheni kanssa kauppaan, olo oli salin jälkeen ihana. Naureskelimme, mietimme dieettejä ja kaikkea toisarvoista, kun puhelin soi. Puhelimessa oli itkuinen miniäehdokas ja yritin saada sanoista jotain järkeä. Ei, että hän olisi puhunut epäselvästi, vaan maailmaani tuli täyspysähdys.

Menin aivan toimintakyvyttömäksi. Näytin ja kuulostin varmasti ihan suhteellisen normaalilta, mutta päässäni takoi, että kuolen tähän. Kuolen tähän paikkaan. APUA!

Juttelin poikani kanssa normaalisti edellisenä iltana. Kuume tai lämpöily oli kestänyt jo kaksi viikkoa ja noussut uudestaan päivän tai kahden tauon jälkeen. Kehoitin menemään lääkäriin. Lupasi maanantaina mennä.

Menihän hän, jo seuraavana päivänä, muttei ihan kuten oli suunnitellut.

Sunnuntaina miniehdokkaani oli herännyt puolen päivän aikaan... ei, en kykene toistamaan vieläkään ihan kaikkea, lyhennän tarinaani, sillä tämä tekee yhä kipeätä.

Miniäehdokas ei saanut poikaani hereille. Tämä räpytteli silmiään, mutta ei ymmärtänyt mitä ympärillä tapahtuu, eikä kyennyt puhumaan, ambulanssi haki pojan. Tällä tiedolla aloitimme sunnuntai-iltapäivän.

Soittelimme sairaalan kanssa tilanteen edistymisestä koko illan ja miniäehdokkaamme piti meitä ajan tasalla. Tilanne oli erittäin huono ja vakava.  Sunnuntaina otettiin joitain kokeita, vaihtoehtojen poissulkemista.
Päivä kerrallaan, sanoi lääkäri. Muuta en muista.

En nukkunut seuraavana yönä. Olimme kaikki surullisia ja hiljaisia. Rukoilin rukoilin ja rukoilin. Laitoin rukouspyyntöjä eteenpäin, puristin koko yön kourassani ristiä ja rukoilin. Mieheni sytytti kynttilän- kynttilän, jonka olimme ostaneet meille rakkaasta luostarista. Se paloi hiljalleen ja me rukoilimme. Rukoilin epätoivoissani merkkiä, joka kertoisi, että tämä päättyy hyvin, että poikamme selviää.
Kynttilä sammui. Painoin pääni rukokseen ja huusin sisalläni, että Jumala auta! Anna lapseni selvitä... ole kiltti, anna selvitä... katsoimme mieheni kanssa ikkunalle, jossa sammunut kynttilä oli. Se syttyi palamaan.

Silloin tiesin, että lapseni selviää.

Enkefaliitti. Aivotulehdus. Aivokuume. Tutkin nettiä kauhuissani. Pojalleni aloitettiin antamaan viruslääkettä, sekä aivojen sähkömyrskyyn epilepsialääkettä. Maanantai- päivänä sanoja tuli jo vähän, illalla hän puhui isänsä kanssa puhelimessa (minä en kyennyt, itkin vain). Hieman sanoja hakien. Tiistaina näimme poikamme... lievää käsien vapinaa ja leuan vapinaa, muutamien sanojen hakemista... mutta koskaan en olisi uskonut, miten huonokuntoinen nuori sairaalaan oli tuotu. Lääkärit ja hoitajat ovat kertoneet, että paraneminen on ollut todella nopeata. Eräs hoitaja sanoi, ettei ole koskaan nähnyt niin huonokuntoista enkefaliitti-potilasta. Hän sanoi, että poikani pelästytti kaikki.

Tämä on ihmeellistä. Viime viikon torstaina hän teki jo neuropsykologiset testit ja pärjää niissä (edelleen) ikäisiään miehiä paremmin. Tasapainossa on hieman suihkussa hakemista ja kädet edelleen hieman vapisevat kahvikuppia nostaessa. Voimat toki eivät ole täysin palanneet, mutta hän on jopa ollut jo pari yötä kotona. Tippalääkkeen takia joutuu olemaan edelleen sairaalassa. Kunhan selviää, minkä viruksen aiheuttama tauti on (siis onko herpesvirus, se mikä monella meillä on veressä, esim. yskänrokko, vai ei), tiedetään pääseekö poika kotiin vai jatketaanko lääkitystä kolme viikkoa.

Kiitollisuus. Olen niin kiitollinen Jumalalle. Näyttäisi, ettei pojalleni jäisi minkäänlaisia vaurioita taudista. Useille jää, kaikki eivät selviä ollenkaan. Useilla on jopa kuukausien tai vuosien terapia, opetellaan puhumaan uudestaan, monen persoonallisuus muuttuu, henkinen tilakin voi muuttua, mieheni tietää yhden ihmisen, joka ei enää kyennyt toimimaan kuten ennen, älyä tarkoitan.

Välillä huomaan miettiväni poikaani tilassa, jossa hän on ollut vain hädissään, kykenemättä puhumaan tai ymmärtämään, mitä ympärillä tapahtuu. Sydämeni on musertua. Tiedän, ettei taaksepäin pidä katsoa, mutta on hyvä muistaa, mikä elämässä on tärkeää. Luulen sen jo oppineeni aiemmin, mutta ilmeisesti kohdallani muistutus oli tarpeen. Tiedän senkin, että kuukauden päästä katselen jälleen kriittisesti peilikuvaani... mutta tiedän senkin, että tästä jää jokin tärkeämpi siemen itämään sisälleni.

Pysähdyksen hetkellä kuitenkin olemasta lakkasi paitsi maailmani, myös kilot, rypyt ja turhuus. Oli vain rakkaus, pelko ja toivo.
Itken päivittäin nyt, hyvin herkästi. Sairastuin flunssaan kun asiat helpottivat. Pelko elämän hauraasta langasta pitää varmaan hetken vielä otteessaan. Voin jopa masentua... mistä sen tietää. Tiedän kuitenkin yhtä varmasti kuin poikani on kunnossa nyt, että me kaikki selviämme tästä Jumalan avulla, toistemme avulla.

Katson jääkaapin ovea ja siellä olevaa magneettia:

"The Lord didn´t promise that life would be easy,
but He did promise to go with you every step of the way."

Tiedättekö. Olen vuosien mittaan katsellut tuota usein ja saanut todeta, että näinhän se on ollut.

12 kommenttia:

  1. Kiitos katti. Me olemmekin tästä jo jutelleet muualla. Laitoin tämän siksi tänne, että uskon rukouksen voimaan ja ihmeisiin.

    Joskus on siksikin vaikea puhua uskostaan, kun olen kokenut niin monia juttuja, ihmeellisiä tapahtumia, outoja sattumia (jotka eivät ole sattumia). Kuitenkin olen suht järkevä ihminen ;) ja tiedän minkä reaktion ihmeet ja oudot asiat ihmisissä aiheuttaa.
    Joskus vaan ei voi vaieta. Usko ei olekaan mitään, mitä järjellä selitetään, eivätkä ihmeet olisi ihmeitä, jos niitä kykenisi selittämään tieteellisesti.

    VastaaPoista
  2. Iso halaus täältäkin kera siunausten!

    Kylmät väreet menivät pitkin selkäpiitäni, kun yöllä myöhään luin blogitekstisi... Ja niin osuvasti tämä pelottava, mutta samalla ihmeellinen kokemus osui eilisen alfailtani kokemuksiin.

    Puhuimme Jumalan johdatuksesta. Ja aivan kuten tuossa vastauksessasi Katille kirjoitit, Jumalan ihmeteot ja rukousvastaukset puhuvat aivan omaa tarinaansa. Jumala on tässä hetkessä kanssamme, hän on myös menneessä ja tulevassa ja tietää, mikä on meidän parhaamme ja meidän läheistemme paras.

    Ihminen kapinoi sitä vastaan, mitä on vaikea tieteellä selittää. Se luo epävarmuutta ilman uskoa.

    Siunausta ja kaikkea hyvää Sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
  3. Kiitosaihetta kerrakseen!
    Siunausta koko perheväelle.

    VastaaPoista
  4. En tiedä tuliko äskein kommenttini, sillä internetyhteys katkesi hetkeksi.

    Halasin ja lähetin enkeleitä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Heljä :) (Ei tullut muuta kuin tämä viesti, taisi katketa yhteys juur sillä kohtaa.)

    VastaaPoista
  6. Siunausta teille kaikille! Onko kaikki nyt hyvin?

    http://arjenaarteita.blogspot.com

    VastaaPoista
  7. Kaikki on hyvin, kiitos Marja-Leena, siunausta sinullekin.

    VastaaPoista
  8. Nyt taytyy pyytaa anteeksi,etta vasta nyt luen taman postauksesi.Kun bloggeri oli taalla suljettu,niin jostain syysta en vain ole tullut avanneeksi blogiasi.Kun et ole postannut pitkaan aikaan,niin ei myöskaan ole paivittynyt.
    Koskettava postaus.Uskon,etta rukouksenne auttoi poikanne takaisin elamaan.Tuo sammuneen kynttilan uudelleen syttyminen oli ihme,joka teille naytettiin.
    Toivottavasti nyt on jo kaikki hyvin.
    Lammin halaus,ystavani.

    VastaaPoista
  9. Voi että meninkin lukemaan tämän töissä. Onneksi olen toistaiseksi yksin työhuoneessa pyyhkimässä kyyneleitä. Luen näitä asioita niin suurella sydämellä. Itselleni ei ole vielä uskoa löytynyt takaisin, kun jossain vaiheessa sen kadotin, mutta muistan sen ajan vieläkin, kun nojasin kaikessa Jumalaan ja se oli erittäin helpottava tunne.

    Minulla on usein erittäin vaikea kuulla toisten pahasta olosta, koska elän siinä niin vahvasti mukana, vaikka kyseessä ei ole edes kauhean läheinen ihminen. Siksikin täällä tihrustan kyyneleitä näppikselle. Olen niin onnellinen puolestasi, että kaikki kääntyi parhain päin! Olen pahoillani, etten ole tajunnut lukea tätä blogia olleskaan aiemmin.

    VastaaPoista
  10. Sateenkaari ja sunny :)

    En ole kertonut aiemmin blogista, olen antanut ihmisten löytää sen.

    Poikani itse sanoi, kun joku kaverinsa- tai useampikin- surkutteli, miten huono tuuri pojallani on ollut, että ei hänellä ole ollut ollenkaan huono tuuri, vaan hyvä tuuri. Hänhän selvisi <3

    Sun, et voisi onnellisempaa naista katsoa, kun minä tällä hetkellä. Pyyhi siis kyyneleet pois.

    Luulen, ettei usko meissä häviä mihinkään, teemme valintoja suuntaan ja toiseen.
    Minulle ei koskaan ole ollut epäselvää, etteikö Jumalaa olisi, olen kokenut niin paljon ihmeitä. Joskus olen vain ollut väärällä polulla, mutta onneksi irti ei ole Jumala päästänyt, sillä sitä olen pyytänyt.

    Olen vähän tällänen hepsankeikka, mutta kasvan koko ajan. Joskus hiljakseen, joskus rymähdyksillä. Joskus koen huonoutta siitä, miten huono uskova olen, mutta sekin kokemus on turha. Jumala tietää, että olemme heikkoja ja saamme sitä ollakin. Kyse on uskosta, ei siitä, kuka kantaa tekopyhintä viittaa... Paremmaksi ihmiseksi voin ja pitääkin pyrkiä aina, mutta olen tällainen hidas oppija, vähän vastarannankiiskikin vissiin. :)

    VastaaPoista

Lupa kommentoida, kysyä, herätellä minua, vaihtaa ajatuksia tai olla samaa mieltä.